Zoekt u ruimte voor een vergadering, workshop, activiteit, feest of iets anders?

Friese oudejaarsclub bekent diefstal ringen

AMSTERDAM - De Friese oudejaarsvereniging De Geitefok heeft de diefstal van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam opgeëist. De oudejaarsclub van het dorpje Oldeberkoop (gemeente Ooststellingwerf) heeft zondagochtend op de website een verklaring geplaatst.

ringenEn weg waren de olympische ringen van het Amsterdamse Olympisch Stadion. Foto: Rolald Bakker

De vijf ringen boven de ingang van het Olympisch Stadion verdwenen een week geleden. „Sommigen gingen er stiekem al vanuit, maar het is echt waar gebleken: de ringen zijn naar Oldeberkoop gehaald”, stelt de organisatie. De Geitefok wil met deze ludieke stunt naar eigen zeggen „inspelen op de bouw van de Multifunctionele Accommodatie in 2012.”

De Geitefok, die stelt elk jaar met oud en nieuw een stunt uit te halen, suggereert dat „we na het bekijken van de maquette van mening zijn dat de Olympische Spelen van 2028 wel in Oldeberkoop gehouden kunnen worden. Het Olympisch Stadion is dan immers al 100 jaar oud en niet meer van deze tijd.”

Het Olympisch Stadion wilde nog niet uitgebreid reageren. Het liet weten blij te zijn de ringen op een foto te hebben gezien, maar wil ze eerst echt terug hebben. Vooralsnog handelt het stadion de zaak verder af met de politie. Daar deed het eerder deze week al aangifte.

Het stadion in Amsterdam werd gebouwd in 1927. Een jaar later werden de Olympische Spelen er gehouden. De ringen vormen het symbool van de Olympische Spelen en staan voor de vijf continenten.

De Geitefok heeft overigens een reputatie hoog te houden wat betreft oudejaarsstunts. Eerder haalde de Friese club al de landelijke media met de diefstallen van een beeld van zeehond Jannes uit de Zeehondencreche Pieterburen (2005), het markante sculptuur De Joker dat langs de A7 staat (2003), een bronzen afbeelding van oud-bondscoach Rinus Michels (2002) en het standbeeld van Drentse boerenzoon Bartje (1992).

De Telegraagf zo 01 jan 2012, 08:13 |